22.10

Добре, каква е мистерията на тази подправка?

Канелата е от най-старите известни подправки. Съществуват две различни форми на канелата – пръчици и прах. Канелата на пръчица може да се съхранява няколко месеца на хладно, тъмно и сухо място, докато канелата на прах трябва да се съхранява в херметизирани стъклени буркани и в хладилника и да се консумира възможно най-бързо.
Канелата балансира кръвната захар и притежава положителни ефекти срещу инсулиновата резистентност. Има успокоителен ефект. В същото време тя потиска желанието за сладко в рамките на програмата за здравословно хранене и подкрепя свалянето на килограми. Канелата е богата на желязо, калций, фибри и минерален манган, и спомага за предпазването от редица разнообразни сърдечно-съдови заболявания. Тя допринася за положителни резултати особено при защитата от рак на дебелото черво поради съдържанието, съединяващо калция и фибрите и по-бързото отделяне на солта от тялото, по-бързото отделяне на шафрана възпрепятства повишаването на холестерола и по този начин предпазва от атеросклероза и сърдечни болести. Балансира кръвното налягане, има положителен ефект при страдащите от високо кръвно налягане. Благодарение на специалните съставки, които притежава, канелата предпазва от рак. Притежава способност да подсилва имунната система. Регулира и храносмилателната система, притежава и положителен ефект при хората с оплаквания от газове. 


Канелата може да се използва с цел да придава вкус и аромат на ястията. Канелата на пръчици може да се приема с чай и топли напитки, а канелата на прах може да се приема както с топли напитки, така и заедно с прясно мляко, кисело мляко и плодове, върху млечни десерти и кексове. Можем да приемем канела по време на междинно хранене, например: 3 супени лъжици кисело мляко, 1 брой ябълка с малък размер и 1 малка чаена лъжица канела.

 
Диетолог Ладин Саваш Баяр