18.10

Незаменимият плод на зимните месеци – портокалът, е един добър източник на витамин C.

В 100 грама портокал се съдържат 50 милиграма витамин C. Витамин C стимулира загубата на клетки, причиняващи рак и сърдечно-съдови заболявания, и предпазва останалите системи начело с имунната система и белите дробове. Витамин C играе активна роля в производството на колаген, осигурява зарастването на раните, подсилва кожата и съединителната тъкан. Портокалът в същото време съдържа и антиоксидантите, необходими за здравето на очите. Чрез антиоксидантите лутеин и зеаксантин се предпазват очите от вредата на синята светлина. Увеличаването на приема на тези антиоксиданти възпрепятства образуването на очни болести като катаракта и свързаната с възрастта дегенерация на макулата.

Един портокал съдържа 4 грама пулпа. Той покрива 10% от препоръчаната дневна нужда от пулпа, докато една чаша за вода с портокалов сок съдържа 0.5 грама пулпа. Тя покрива 1% от дневната нужда от пулпа. Пулпата регулира храносмилателната система, подобрява симптомите на дивертикуларната болест, намалява холестерола и възпрепятства внезапното повишаване на кръвната захар след хранене. С увеличаване на количеството пулпа в храната се забавя нейното смилане, намалява се скоростта на изпразване на стомаха и способността му да повишава кръвната захар.


Ако вземем предвид потреблението на натурален сок, което особено през последните години се увеличава, ще установим, че готовите натурални сокове съдържат повече захар, отколкото плодове  и биха могли да причинят ситуации, които да застрашат в особено опасна степен болните от диабет. Приемането на плодови сокове с толкова високо съдържание на захар крие много опасности, причинява бързо повишаване и впоследствие бързо понижаване на кръвната захар. Поради високото съдържание на захари, количеството на калориите също се увеличава. Липсата на пулпа не води до засищане, а причинява бързо огладняване.

Въпреки, че прясно изстисканите плодови сокове изглеждат невинни в сравнение с готовите плодови сокове, противно на общоизвестното – те всъщност не са толкова невинни. На възрастен човек се препоръчва приемане средно на 3 порции плодове на ден. Един портокал в среден размер е равен на една порция плодове. Добре, но за една чаша за вода с портокалов сок колко портокала в среден размер трябва да бъдат изстискани? Необходими са приблизително 3 портокала средни по размер. Това означава, че покриваме дневната си нужда от порция плодове с 1 чаша за вода с портокалов сок. Плодовете, които бихме приели допълнително, ще причинят прекомерно приемане на плодове. Като всяка една храна, приемането на количество плодове по-голямо от необходимото, е допълнителна тежест за тялото ни. Затова трябва да се внимава.

 

В същото време, плодовият сок дори да бъде прясно изстискан, пулпата на плода ще изчезне. При приемането на плодове благодарение на пулпата на плода той остава за по-дълго време в стомаха и придава чувство на ситост. При плодовите сокове не можем да установим този ефект, защото те са в течно състояние и се смесват по-бързо с кръвта, което причинява бързо повишаване на кръвната захар. Ако ще приема плодов сок, човек трябва добре да прецени порцията си плодове, които ще консумира през този ден и трябва да го приеме по време на едно от храненията за деня, а не на гладен стомах.
С пожелание за прекарване на здравословна и приятна зима…