Едно от нещата, за които се сеща човек с настъпването на Курбан Байрам е приемането на месо. Всички хора, начело с хората със сърдечно-съдови заболявания, диабет, хипертония и бъбречни болести трябва и по време на Курбан Байрам да внимават за основните правила на здравословното хранене и балансираното приемане на всички групи хранителни вещества.  

Едно от нещата, за които се сеща човек с настъпването на Курбан Байрам е приемането на месо. Всички хора, начело с хората със сърдечно-съдови заболявания, диабет, хипертония и бъбречни болести трябва и по време на Курбан Байрам да внимават за основните правила на здравословното хранене и балансираното приемане на всички групи хранителни вещества.  

Червеното месо е доброкачествен източник на протеини. То съдържа и цинк, магнезий, желязо, фосфорни минерали, витамин B12, B6 и B1 и витамин A. Но заедно с това, нивото на съдържание на наситените мазнини и холестерола е доста високо. Дори и видимите мазнини да се отделят, средното съдържание на мазнини в червеното месо е 20 %. Поради тази причина, в резултат на приемане на червено месо в прекалено големи количества се увеличава рискът от възникване на сърдечно-съдови заболявания, породени от повишаването на мазнините в кръвта. По същия начин, поради завишеното количество желязо, получено в случай на приемане на червено месо в количества над необходимото, е възможно да се наблюдава отделяне на калций с урината. Това увеличава риска от образуване на камъни в бъбреците. Успоредно с всичко това, би могло да причини и проблеми в храносмилателната система като затруднения с храносмилането, стомашни болки-крампи, горене в стомаха, гадене, запек.

Важните моменти, на които трябва да се обръща внимание при приемане на месо са следните:
     –    За курбан трябва да се закупува животно, което задължително е преминало през ветеринарен контрол. Рискът от заразяване на хората с болести като тения, салмонела, туберкулоза, антракс от животни за курбан, които не са преминали през ветеринарен контрол и не са заклани при подходящи условия, е голям.

-    По традиция месото на животното, заклано в деня на Байрама се приема след готвене в рамките на няколко часа, без да се остави да престои. Но, твърдината в месото на новозакланите животни наречена „rigor mortis“ създава проблеми както при печенето, така и при храносмилането, и причинява стомашно разстройство. Затова, особено хората със стомашни проблеми трябва да приемат месото след като го оставят да престои 24 часа.

-    Месото е лесно развалима храна. Повторното размразяване на храните след замразяване образува място за размножаване на някои микроорганизми и това може да застраши здравето ни. Затова, месото, което се съхранява във фризера, трябва да бъде поставено във фризера след като бъде раздробено на парчета, които ще бъдат използвани в ястието изцяло, след като бъдат размразени. Размразеното месо трябва веднага да се сготви и да не се замразява отново.

-    Като начин на готвене е желателно да се предпочитат начини като варене, печене на фурна и скара, и трябва да се избягва пърженото и кавърмата. При готвене е добре месото да се приготвя на слаб огън в собствения си сос, без да се добавя масло, мазнина от опашка/вътрешности.

-    Готвенето или приемането на месото заедно със зеленчуците, се препоръчва както от гледна точка на осигуряването на разнообразието от хранителни вещества, така и от гледна точка на повишаването на абсорбцията на витамин С, намиращ се в зеленчуците и желязото, намиращо се в месото. Например, приемане на зелена салата, поръсена обилно с лимон и ястие с месо е добра комбинация. Освен това, приемането на прекалено голямо количество месо може да причини запичане. Поради тази причина е желателно да се приемат зеленчуци и плодове, съдържащи пулпа, заедно с месото. Това ще възпрепятства евентуалния риск от констипация.

-    Хората, страдащи от хронични болести като диабет, високо кръвно налягане, подагра, стомашни болести и сърдечно-съдови болести, трябва да бъдат по-внимателни и да приемат месо 1 път на ден и да подлагат порцията си на контрол.

     На последно място, по време на Байрама, успоредно с приемането на месо в количества, съответстващи на принципите за достатъчно и балансирано хранене, трябва да се обръща внимание и на приемането по време на същото хранене и на другите групи хранителни вещества като „млечни храни“, „хлебни храни“, „зеленчукови храни“ и „плодови храни“, заедно с месото.