11.10

Било ли ви е любопитно как тялото ви постига баланса на теглото си?

Било ли ви е любопитно как тялото ви постига баланса на теглото си?  Какво е това, което ви кара да чувствате нужда да се храните, да спрете да се храните, да се чувствате сит или гладен? Това е центърът за контрол на апетита на тялото ви! Той е мястото, което е управлявано от вашия мозък. С други думи можем да го наречем и „Мозък-Мастна клетка и силата на хормоните“.

Мозъкът определя комуникацията и взаимоотношенията между нервната система, метаболитните хормони, мастните клетки и имунната система, нуждата от хранене или състоянието на глад-ситост. В крайна сметка добрата комуникация на цялата тази система е отговорна за напълняването или отслабването ви.   

В момента, в който комуникацията вътре в цялата тази система бъде нарушена се получават обърквания и в съобщенията, които си изпращат помежду си системите и това може да ви накара да се чувствате гладен, докато сте сит или да имате усещането за постоянен глад. Начинът да контролирате апетита си, е метаболизмът, образуващ системата за контрол на апетита, да работи в пълна вътрешна хармония. За съжаление, отново ние сме тези, които нарушават работата на тази система с начина си на хранене! 

Тайната е в правилното хранене…

Следователно, за да повлияем положително на работата на центъра за контрол на апетита и за да осигурим контрола, бихме могли да следваме следните стъпки.

 1.  Ти си това, което ядеш…
 2.  Не стой гладен дълго време и задължително закусвай!
 3. Стой далеч от стреса или търси начини за решение!
 4. Създай си модел на хранене, който да може да контролира апетита ти!
 5. Проучи истинската причина, стояща зад проблемите с апетита и се обърни към лекар и диетолог! Прави си изследвания за желязо, натрупано желязо, кръвна картина, тестове за тироидна функция и кръвна захар, защото състоянията на скрита захар и проблеми с инсулина, недостигът на желязо и тироидните заболявания, биха могли да доведат до промени в апетита. 
  За да можете да контролирате апетита си:
 6. Хранете се по възможност с естествени храни…  Например вместо с риба от развъдник, бихте могли да се храните с морска риба или с речна риба; вместо с консервирани зеленчуци, бихте могли да се храните с пресни зеленчуци… Стойте далеч от храни с хормони и предпочитайте органични храни с високо ниво на хранителна стойност или по-естествени храни, които осигуряват витамини, минерали и хранителни вещества, от които се нуждае тялото ви. Апетитът също ще бъде в нормални нива. 
 7. Използвайте правилните мазнини… Предпочитайте използването на мазнини в течно състояние на стайна температура и мазни храни, които са богати на Омега-3 и Омега-6.
 8. Включвайте в диетата си храни с нисък гликемичен индекс… Пълнозърнестите храни, ябълките, ягодите, киселото мляко, броколите, спанакът, зелето и други храни са с високо съдържание на пулпа…
 9. Изключете напълно захарта от живота си… Това е най-опасното хранително вещество, объркващо центъра за контрол на апетита…
 10. Задължително, дори обезателно, закусвайте и не стойте дълго време гладни…
 11. Похапвайте през 2-3 часа на ден неголеми количества правилни храни!
 12. Приемайте следните храни, контролиращи апетита ви:  яйца, зелен чай, канела, женшен, сминдух, ядливи обелки на плодове и зеленчуци, кисело мляко, кефир и разбира се ВОДА!
 13. Задължително приемайте храни, които изпълняват ролята на антиоксиданти… Особено приемането на 1 супена лъжица на ден гроздови семена или ленено семе (може да се добави към киселото мляко) може както да ви помогне при контролирането на апетита, така и да ви предпазва от рак.
 14. Приемайте соеви продукти…
 15. Възползвайте се от силата на ароматите да намаляват апетита: При често помирисване (20-30 пъти на ден) на ароматите на куркума, мента и зелена ябълка, ефектът в нервната система може да доведе до известно намаляване на апетита. 
 16. Чайове, спомагащи за намаляването на апетита: Приемането без захар основно на зелен чай, чай от салвия, чай от тарос и чай мате, както и липов чай, както и растителни чайове с горчив вкус, би могло да спомогне за балансирането на апетита. 
 17. Задължително отделете място за месото в диетата… Приемането на една-две порции на ден месо и специално риба, ще намали чувството на глад и ще поддържа системата балансирана.

Не трябва да забравяте, че:

Няма чудотворни методи или растения, както и хапчета, които да спират апетита. Има единствено методи, спомагащи за намаляването на апетита. Когато се прилагат тези методи, не трябва да се пренебрегват хранителните вещества, от които има нужда тялото. Не рискувайте със здравето си, докато се опитвате да отслабнете поради незначителни причини.

Спасители за предпочитане по време на криза на глад:
Банан
Бананът е плод с естествена “опаковка”, поради което спокойно може да го носите в чантата си. Бананът е доста засищаща бърза храна, богата на калий, предотвратяващ травми при спортистите.
Чудото кефир и ягоди
Кефирът е чудесна засищаща напитка, приготвена чрез блиндиране на ванилия и ягоди.

Пресни или сушени черни боровинки и кисело мляко
Разбъркайте две супени лъжици сушени черни боровинки с 5-6 бадема, канела на прах, кисело мляко и ванилия и ще получите един чудесен десерт.
Сушени кайсии – бадеми
Най-любимата ми двойка… Освен това, може да бъде навсякъде, по всяко време и навсякъде с вас, в чантата ви. Разбира се, с условие да не злоупотребявате…
2 парчета горчив шоколад
Кой би отказал едно кафе без захар в хубава чаша и 2 парчета шоколад?
Зеленчукови чипсове
Чиния, пълна със зеленчуков чипс, подготвена с измит суров айсберг от резенчета сурови червени чушки и краставици… Приятен апетит…
Време за сандвич
Един страхотен сандвич, състоящ се от 1 резен сирене, 2 филийки ръжен хляб, 3 броя маслини и зеленина… Не забравяйте да добавите зелен чай…

Ментови, беззахарни освежители за дъх 
Правейки храните ви по-малко апетитни, ще ви помогнат да ограничите апетита си.

Рендосани домати, джинджифил и мента
Една чудесна смеска, която ще подготвите с 1 купичка рендосани домати, босилек и мента. Добавете и малко черен пипер на прах…

Смес от айран – сода – мента
Вкусна съвкупност от минерали… Невероятен ограничител на апетита… При желание може да добавите и краставици…
 

Специалист Диетолог Бану Топалакчъ Салман

G4 Здравословен спорт Спа Естетика